Вино преди лягане за добра форма?

Мит или реалност...

13.09.2016

Днес попаднах на една необичайна тема – дали виното преди лягане може да спомогне за поддържане на добра форма. Често казано, иска ми се да е така, защото обичам да си пийвам по малко вечер.

Ето какво казват учените по въпроса:

Вино преди лягане за добра форма? Дали?!

Ново изследване установи, че този ритуал всъщност може да е благоприятен за здравето и дори да подпомогне загубата на тегло.

Какво показват проучванията

Две отделни проучвания, от Вашингтонския университет и от Харвард, са намерили връзка между редовната умерена консумация на алкохол и здравословното телесно тегло.

В проучването от Харвард, учени разглеждали почти 20 000 жени, които са поддържали здравословно телесно тегло в продължение на 13 години и ги изследвали за фактори, като наддаване на килограми, физическа активност и консумацията на алкохол. Изследователите заключават, че “в сравнение с не-пиячите, жените с умерено тегло, които консумират умерено количество алкохол, натрупват по-малко тегло и значително по-малко страдат от затлъстяване”.

Вино преди лягане за добра форма?

Проучването на Вашингтонския университет, което се провежда върху женски мишки с наднормено тегло, установява, че мишките, на които са дали екстракт от ресвератрол (активна съставка в червеното вино), произведжат повече “кафяви” мастни клетки. Тези мастни клетки, за разлика от белите мастни клетки, предотвратяват натрупването на излишни мазнини. Въпреки, че това не е толкова убедително като човешкото изследване, поне показва, че ресвератролът има “полезни ефекти против затлъстяване”.

Учените от двете проучвания приписват тези констатации на ресвератрола във виното. Тази съставка явно е в състояние да ограничи апетита по естествен начин и да се бори с лошите мазнини.

Така че, мили дами, които обичате да пийвате вино – не бъдете гузни. Ето, че дори и учените казват че е полезно. В умерени количества, разбира се!

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.