Витамин D – верният помощник през зимата

02.01.2017

Няма зима без да хванем неприятен вирус, който ни кара да се чувстваме зле физически – обща отпадналост, температура, хрема и други. Колкото и да се опитваме да се предпазим, не винаги се получава. И все пак, превантивните мерки, които предприемаме значително могат да облекчат неразположението.

Витамин D – верният помощник през зимата, с който да стоим далеч от вирусите

Различни са причините за “хващане” на настинка. Много учени и лакари имат своите теории и една от тях е липсата на достатъчно витамин D през зимата. Тъй като получаваме високи количества от този витамин от слънцето, това обяснява защо толкова много хора се разболяват през зимата.

Според науката телата ни действително съхраняват витамин D. През пролетта и лятото, когато слънцето е постоянно навън, нашите тела се запасяват с витамин D. И все пак не можем да разчитаме само на слънцето за набавяне на този витамин. Особено хората, които живеят в части на планетата, където слънцето се усмихва доста рядко.

След всички тези факти, които вече знаем, да минем по същество – как да си набавим нужния витамин D и през зимата?

Витамин D - верният помощник през зимата

Храни богати на витамин D

Яйца, мазни риби, тофу, свинско месо, сирене, портокали и други.

Разбира се може да комбинирате и с допълнителен прием на витамина под формата на таблетки, но по-добре се консултирайте първо с личния си лекар.

А как да разберем сами, че тялото ни страда от липса на витамин D?

Депресия, напълняване, болка в ставите, често изпотяване, умора, мускулна слабост, бледа кожа и често страдане от настинки.

Ако намирате описаните симптоми за познати, по-добре се консултирайте с лекар за да ви насочи към оптималното решение за набавяне на нужните витамини. И все пак разнообразявайте менюто си и се старайте да приемате достатъчно витамини с храната!

 

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.