Време ли е да разбием половите стереотипи

Кое е объркано всъщност?

12.02.2018

„Исках да съм се родила момче“, това споделя секси звездата Руби Роуз и допълва, „По-късно осъзнах, че можеш да бъдеш момиче, но да се обличаш, като момче. Сега се чувствам удобно в кожата си“.

Време ли е да разбием половите стереотипи?

Всеки се ражда със своята съдба и със своята самодостатъчност. Обществото и възпитанието ни налагат стереотипи, според които трябва да живеем във връзка, да се обличаме според половата си принадлежност и да възприемем поведение, което ще ни помогне да бъдем добре приети от обществото.

По силата на джендър стереотипите, мъжът трябва да бъде силен и да изкарва прехраната на семейството, а жената трябва да бъде тиха, грижовна, да се задоми и да роди деца.

Време ли е да разбием половите стереотипи

Хората, които се отличават от тези стереотипи често са заклеймявани като „сбъркани“,

Хората, които се отличават от тези стереотипи често са заклеймявани като „сбъркани“, но кое е объркано всъщност?

По силата на общественото мнение, качества като напоритост, амбициозност и стремежът да се пробие в дадена сфера на всяка цена, се приемат по-лесно, когато се проявяват от мъж.

Ролята на жената е да бъде търпелива и разбираща, да умее да общува и подкрепя, но не и да бъде водеща фигура в двойката. В този ред на мисли, жена, облечена като мъж, винаги е била обект на въпроси, неразбиране и отхвърляне. На подобни жени се лепват етикети като „феминистка“ или „мъжкарана“, само защото те проявяват мъжки качества като смелост, себеотрицание, чест, дълг.

Естествените сексуални различия съществуват и колкото и да се опитваме да унифицираме половете, това няма как да се получи, при положение, че всеки рано или късно поема ролята си в живота. Въпреки това, във всеки от нас се крият както мъжки, така и женски качества.

Може би насоката на възпитание на подрастващите по-скоро трябва да бъде ориентирана към това да научим малките да използват тези качества в своя полза, за да са по-адаптивни и по-приспособими към различните житейски ситуации и да могат смело да отстояват себе си.

Гост автор: Анелия Георгиева