Връзката между избора на храна и индивидуалността

Проучвания

23.04.2015

Живеем в общество, в което храната е висша водеща сила. А и няма как иначе, тя е горивото на нашето тяло, което трябва да си набавяме ежедневно.

Някои хора отделят повече време и средства за храненията си, други не са чак толкова претенциозни. Повечето хора пък попадат някъде по средата, като всички имат различни вкусове и хранителна ориентация. Въпреки това, досега е имало съвсем малко проучвания за връзката между индивидуалността на човека и неговите хранителни навици.

Представителни извадки от няколко проучвания по темата, правени през годините, показват каква е връзката между човека и храната, на базата на няколко лични черти.

Връзката между избора на храна и индивидуалността – проучвания доказващи зависимостта

 1. Търсачите на силни усещания обичат пикантни храни

Още през 70-те години, изследовател от Университета на Пенсилвания твърди, че причината поради която хората се радват на усещането за парене от пикантните храни, е същата поради която някои хора се радват на потенциално опасни дейности, т.е. те са търсачи на силни усещания.

2. Хората, които искат да се харесат на всички, са склонни да преяждат, когато се хранят в компания

Проучване направено на двойки млади жени, стига до заключението, че хората са склонни да имитират хранителните навици на другарите си. Този случай разгледахме и в предна статия –  Защо сме склонни към преяждане?

Връзката между избора на храна и индивидуалността

Снимка: mirror.co.uk

3. Прекалено емоционалните хора са склонни към “тайни” похапвания

Компания за отслабване наречена LighterLife наскоро провежда проучване обхващащо 2000 жени, за да разбере повече за хранителните навици на средната жената. Открива, че шокиращо висок процент от жените често си похапват тайничко и скрито.

Вижте още: Храна за настроение

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.