Вълшебните думи на лидерите

Как да мотивирате екипа си?

23.03.2016

За да управлявате вашия екип не е достатъчно да хабите нерви, да пиете прекалено много кафе и да полагате извънреден труд в офиса. Нужни са вълшебни думи, които да насочат, ентусиазират и сплотят екипа.

Взимаме пример от добрите треньори, които не само упражняват и подготвят физически своя отбор, но и говорят много позитивни неща.

Вижте още: Как да подобрите управленския си талант

Преди да отвърнете, че всичко е лесно да се направи на думи и че с приказки работа не се върши, помислете за нивото на вашата вербална комуникация. Опитайте да внесете промени и да поправите допуснатите грешки.

Вълшебните думи, с които лидерите мотивират екипа си

Заменете думи като „недей“ с „провери“, „първо тествай“, „увери се“

Прекалено императивното „недей“, в повечето случаи спира служителите и те тълкуват реакцията ви като забрана. Това в повечето случаи стопира креативността и инициативността, които са желани и препоръчителни качества при работа в по-творческа сфера.

Покажете на служителите, че можете да се доверите на тяхната преценка

С окуражителни изречения като „Имаш свобода да се развихриш“, “ Това е твоето поле за изява“, „Прецени как да постъпиш в този случай“, можете да накарате хората от вашия екип да се чувстват по-сигурни в своите отговорности и способността да взимат решения.

Вълшебните думи, с които лидерите мотивират екипите си

Покажете на служителите си, че им вярвате

Вдъхновете екипа

Понякога само един страничен пример от сферата, в която се развивате може да накара екипа ви да се мотивира за нов проект и да го завърши в срок или дори предсрочно.

Не „смазвайте“ ентусиазма на служителите си с изрази като „Да, но…“. Формулирайте възраженията си по-меко с изрази като „Да и …“ Ако лидерът внуши на екипа си, че вярва в преценката на всеки от своите служители, дава възможност на същия този екип да възнагради фирмата с неочаквани добри постижения.

Нека общуването с екипа бъде на вълните на позитивната настройка, окуражителните думи, даването на възможност за избор и свобода на действията. В случай, че е необходима критика, тя би трябвало да бъде в рамките на добрия тон като най-добре е да се използва схемата похвала-критика-похвала.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването