Photoshop: Въведение

Кратко въведение в интерфейса на програмата

08.06.2013

Здравейте приятели. Занимавам се с графичен дизайн от 2006 година и смятам, че имам доста сериозни познания по материята. Ще се опитам да направя един курс, под формата на малки уроци (tutorials) и да ви запозная с основните неща в Photoshop. Преди да започнем, трябва да знаем какво точно е Adobe Photoshop и за какво се използва.

Adobe Photoshop или на кратко Photoshop (PS) е програма за обработка на растерни изображения. С PS може да се обработват сканирани или заснети изображения, както и растерни, векторни и каквито се сетите други видове. Програмата е създадена от американската софтуерна компания Adobe systems. Обработката на самите изображения става с инструментите, които са вградени в PS. Също така се поддържат повече от 20 графични файлови формата. PS си има собствен файлов формат, познат като psd (Photoshop document).Този формат ни дава възможност да запазим всички атрибути, слоеве, ефекти и др., по време на работа. PS е една от първите, както и водеща програма за редакция на дигитални изображения. С нея се обработват снимки и картинки, създават се графики, скици, карти и много други изображения.

Стига вече история и скучни приказки за програмата. На всеки му е ясно, че това е програма с огромни възможности и може да е полезна на всички – графични дизайнери, уеб дизайнери, фотографи или просто за удоволствие. Това беше кратко описание на продукта, а сега да се захващаме с по-готините неща – уроците и практическата част.

1. Опознаване на интерфейса – така, преди да започнем с каквито и да е било уроци, трябва да се запознаем с инструментите и тяхното предназначение. Да, знам че с практика се учи най-добре, но е хубаво да имате малка основа и да знаете поне, кой инструмент какво прави. Така ще ви е много по– лесно.

Преди да ви запозная с инструментите, искам да кажа, че аз работя с PS CS 5.5 и има няколко нови неща, за разлика от CS2 примерно, така че да не се учудвате ако сте с по-стара версия и нямате дадени инструменти.

Също така, искам да ви уверя, че докато работите с PS ще се уверите сами, че има повече от един начин, както и повече от един инструмент, с който може да изпълните дадена задача.

Let’s go!

Това е първоначалния екран, когато стартираме PS. Ако го отваряме за първи път, ще си кажем “wow, къде попаднах, к’ви са тия работи?”. Но всъщност много лесно се свиква с интерфейса му и по – готиното е, че CS5.5 позволява сами да си правим интерфейс, но за това по – нататък.

Photoshop: Въведение

Интерфейс на Adobe Photoshop CS5.5

Преди да ви обясня всеки един инструмент по отделно, искам да се запознаем с главния интерфейс на програмата. По максимално улеснен и разбираем начин, направих тази графика за вас (не се постарах много, защото ме домързя), но мисля че ще ви е от полза. Както е показано на картинката, имаме няколко неща.

Photoshop уроци

Интерфейс на PS

Лента с менюта (A), лента с инструменти (I), други ленти с опции за смяна на резолюция, увеличение, интерфейс и т.н, както и дясна лента с плаващи менюта (J). Наричаме ги плаващи, защото там може да викате менютата, които мислите, че ще ви трябват за даден проект. Може да включвате, изключвате, криете, показвате менюта, които са ви необходими за дадения проект. Това, като цъкнем на бутона Windows в лентата с менютата и от там изберем какво точно ни трябва.

Въведение в Photoshop

Плаващи менюта

За да ги научите, ще се нуждаете от повече практика. В началото ще се лутате, ще се чудите кое къде беше, но не се тревожете, приятели, всеки е минал по този път.

След като ви показах главния интерфейс, идва моментът на инструментите, които са неизменна част от PS и всъщност, те са една от силите на програмата.

Въведение в Photoshop

Интрусментите в Photoshop

На тази графика са изобразени групите и подгрупите на инструментите.

Ако забележете първата група (A) – селектриращи инструменти, на изображението се вижда само един правоъгълник, а в легендата има и елипса и други селектриращи изображения. Това е, защото има подгрупа и когато искаме примерно да изберем елипса, а не правоъгълник, трябва да задържим лявото копче на мишката и се показва подменюто, което ни показва другите инструменти.

 

Така, накратко за какво са инструментите. Ами, най-простият пример, който мога да дам е:

Ремонтирате нещо в гаража. Примерно правим къщичка за птиченца. Какво ни трябва? Материали (дъски) за основата, в случая това при нас е изображението, върху което ще творим. За да заковем пироните, да изрежем дъските и т.н., ни трябват инструменти, нали така? Чукове, триони и т.н. Е, в PS нямаме чукове и триони, но също имаме различни инструменти, които са много мощни и с течение на времето ще ви ги покажа. Не всички, но повечето от тях. Без тях няма как да ремонтираме/създадем нашето изображение.

Как се използват инструментите, надявам се, че всички от вас се досещат, че трябва да ги изберем. В левия панел, където се намират инструментите, цъкаме с курсора на този, който ни трябва и готово. Почваме да мацаме, нищо сложно. Скритите инструменти в подгрупите- задържаме левия курсор на мишката и готово – изскача падащото меню, което съдържа скритите инструменти.

Всичко е експеримент, запомнете, няма как да го научите само на теория. Цъкате, търсите, ядосвате се докато намерите това, което ви трябва. Така след време, несъзнателно ще знаете кое къде се намира, дори да не виждате програмата. Всичко е практика, колкото повече се упражнявате, толкова по-лесно ще ги запомните къде се крият.

Бях ви споменал за една лента с настройките на инструментите. Какво представлява тя? Ще ви я обясня с простичък пример.

Създаваме нов проект:

1. File – new  (ctrl + N):

Въведение в Ps

Как да създадем нов файл

Това е прозорецът, който излиза, когато създаваме нов проект. Името е ясно, избирате каквото искате.

Preset – това са зададени стандарти на размери в PS. Примерно има A4, A5 и т.н Разгледайте ги.

Ширина и височина е ясно. По подразбиране са в pixels.

Резолюцията е много важна! Особено за принт-печат. Ако искате по-качествено изображение избирате по-голяма резолюция. Моят съвет е 300. За принт-печат 300 резолюция е просто задължителна!

Color mode – за сега няма да го разглеждам подробно. Работим си в RGB, както е по подразбиране. За принт-печат използваме CMYK.

Background contents – избираме какъв да е цветът на фона ни, отново няма значение.

Както един мой даскал обичаше да казва – накликваме “Ok” и проектът е създаден.

Вижте още: Основи на графичния дизайн

Сега, да се върнем към панела за настройки на инструментите.

2. Избираме инструмента за текст (T)

Въведение в Photoshop

Започваме да пишем произволен текст. Вижте сега менюто на настройките на инструментите.

Какво имаме? Може да изберем шрифт, Style на шрифта (болднат, италик и т.н), размер на шрифта, подравняване и т.н. За всеки инструмент се показва различен панел за настройките.

Продължаваме с примери за видовете инструменти

Първият вид, който ще разгледаме, са инструментите за селекция. Използват се за селектиране на даден обект в изображение, фон, и т.н.

На всяко изображение е представен с пример всеки един от тях и какво всъщност прави. Аз пак повтарям, с течение на уроците, ще разберете повече информация за всеки един от инструментите.

Въведение в Photoshop

Инструменти за селекция

Следващата група инструменти са за ретуш. Използват се за премахване на дефекти от лице, стара снимка, червени очи, клониращи щампи и т.н

Въведение в Photoshop

Инструменти за ретуш

Следващата група отново се използва за ретуш – замъгляване, осветяване, потъмняване и други инструменти, които са много полезни, когато искаме да постигнем определени резултати.

Photoshop уроци

Инструменти за ретуш

Следващата група инструменти се използват за рисуване. Четката (много важен инструмент), молив, градиенти, кофичка с цветове и т.н. Много силна група от инструменти.

Въведение в Photoshop

Интрументи за рисуване

Тази група инструменти се използва за рисуване и писане на текст. Пътища и пътечки, писане на текст, градиентен текст, писалка, векторни обекти и др.

Въведение в Photoshop

Инструменти за рисуване и писане на текст

Това са групите от инструменти. Експериментирайте с всеки един от тях, за да ви се изясни по-точно идеята, кой какво прави.

Като че ли остана само да изясним малко и плаващите панели и сме готови по интерфейса.

Там е малко по-сложно за обяснение, защото са много и зависи кой от какво има нужда и кой ще активира. Много важни са Layers (слоевете).

Въведение в Photoshop

Панел: Слоеве

А – Blending mode – Много ми е трудно да ви го обясня с думи. Вземете 2 изображения и променяйте blending mode на най-горния слой на изображението. Преминете през всички разновидности. Това е определен начин, по който слоя се вижда – цветове, прозрачност и т.н.

B – Opacity – прозрачност. Колкото повече намаля ме процента, толкова повече нашето изображение започва да става невидимо.

C – Lock – различните заключвания на слоeвете – за прозрачност, за четка, за движение, за цялостна промяна. Много полезен инструмент, ако искаме даден слой да не се променя, по никакъв начин.

D – Fill – запълване. Същата процедура като Opacity.

E – Layer – самия слой с изображение. Всеки копиран нов слой в проекта, се пренася на нов слой.

F – Lock – показва, че слоят е заключен. Ако искаме да го отключим double click в/у катинарчето.

G – Link Layers – свързва два слоя. Например, ако искаме да мърдаме два слоя едновременно , маркираме, кликваме в/у тази иконка и те се закачат като магнити и манипулираме и двата слоя.

H – Add a layer style – това са слой ефектите – сенки (външни, вътрешни), удебелявания, градиенти, цветове и т.н. Експериментирайте в/у някой текст.

I – Layer mask – маска на слоя. Използва се, когато искаме да изрежем примерно само автомобила от дадено изображение, но не искаме да загубим фона. По-нататък ще ви покажа, по–точно, какво прави layer mask.

J – Create a new adjustment layer – добавя нов слой, който може да променя контраст, черно-бели цветове, яркост, цветове и т.н.

K – Create a new group – създава нова група, в която може да складираме набор от слоеве.

L – Create a new layer – създава нов празен слой.

M – Delete layer – когато драгнем определен слой в/у кошчето, то я изтрива.

Наистина, много може да се говори за интерфейса и различните прозорци. Те са адски много и ще загубя много време да ви ги обяснявам, с риск пак нищо да не разберете, затова ще преминем нататък и се надявам, че с различните уроци ще добиете понятие за различните видове инструменти.

Преди да завършим тази глава, искам да ви обърна внимание в/у настройките на PS. Те са много важни, за да работи програмата добре.

Избираме: Edit – Preferences – General – Performance:

Photoshop уроци

Настройки в Photoshop

Хубаво е да позволим на PS да използва около 60-70% от рам паметта на компютъра ни.

Също така, е добре да изберем повече от един хард диск за Scratch.

Може да регулираме и колко стъпки назад да помни историята ни. Аз лично, предпочитам 50.

Мисля, че е време да продължим напред и да започнем да учим определени неща в PS. Стига толкова интерфейс и теория…

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването