Website Hacking Challenge – състезание за хакери

Интервю със Стилиян Ангелов

11.12.2014

На 14.12. 2014 г., неделя, от 10:00 ч., Beehive Co-working Space-Varna съвместно с Ethical Hackers Community организират Website Hacking Challenge. Събитието представлява състезание по хакване и проверка сигурността на широко използваните уеб сайт системи. За победителите са предвидени: виртуален сървър за първа награда и бизнес хостинг за второ и трето място, осигурени от BlueAngelHost. След приключване на състезанието ще има и допълнително предизвикателство към участниците, с награда от 500 лв., осигурена от фирма 158ltd.com. Повече за събитието ще ни разкаже Стилиян Ангелов, който е част от проекта Ethical-Hacker.org. Той участва в разработването на учебна програма за „Website Security Admin“ и помощен софтуер за web сигурност.

Website Hacking Challenge – състезание за хакери, което ще се проведе във Варна

Какво представлява Website Hacking Challenge?

Website Hacking Challenge е отборно състезание по хакване и изграждане на защита на уеб сайт. По време на състезанието отборите трябва да придобият максимално ниво на достъп, а след това да предложат адекватно решение за отстраняване на пропуските.

Какво Ви провокира да организирате събитието?

Всяка година Интернет и електронната търговия стават все по–ключови за бизнеса. С това състезание имаме две основни цели: да акцентираме над сериозността на проблема касаещ защитата на бизнес информацията и да провокираме интерес сред уеб разработчиците и младите програмисти и да насочим вниманието им към това колко е важно да разработват сигурен софтуер.

Кой може да се включи в състезанието (към кого е насочено)?

В състезанието може да участва всеки. Темата е изключително интересна и за участие имаме записани както ученици и студенти по информатика, така и опитни програмисти.

Какви познания е необходимо да имат участниците, за да се справят успешно?

Като цяло състезанието е подходящо дори за хора без опит по темата. Предвидили сме първата част да е за теоретична подготовка, за да имат възможност и участниците без опит да се подготвят. Разбира се познанията по уеб програмиране, linux сървъри и критичния поглед над сигурността са предимство.

Website Hacking Challenge - състезание за хакери

Стилиян Ангелов

Ще има ли възможност за сформиране на екипи на място?

Да, ако нямате сформиран екип, можете да се запишете индивидуално и ние ще ви свържем с други участници, с които да участвате в екип. Желаещите могат да се регистрират на http://ethical-hacker.org/ и са добре дошли на състезанието в неделя. Ще им помогнем да сформират екип на място.

Как ще протече състезанието?

Състезанието е организирано в три части, като първата е теоретична, за да можем да дадем насоки на участниците, които нямат опит. Втората част представлява атака над уеб сайт. Пред всички отбор има поставени еднакви задачи като получават точки в зависимост от нивото на придобития достъп. Третата част е създаване на защита на система за електронна търговия. Тук програмистите са най – полезни, като точки се получават и за добри идеи.

Какъв е регламентът за участие?

Всеки състезател участва с личния си лаптоп, като има право сам да избере операционната си система и софтуера, който да използва. Може да използва само Интернета предоставен от организаторите. Тук е моментът да благодаря на Beehive Co-working Space, които са първото споделено работно място във Варна и са домакини на състезанието.

Как ще бъде направено оценяването?

Оценяването е по точки, като при атака точките се дават на база това какво ниво на достъп сте придобили. Разбира се, ако хакнете целия сървър, получавате най – много точки. Изграждането на защита е по – трудния процес и отнема повече време, затова екипите получават точки и за добри идеи, а ако успеят да ги реализират на практика, точките са значително повече.

Има ли все още свободни места за състезатели?

Да, все още имаме свободни места. Искам да се обърна към всички желаещи, ако не могат да сформират отбор или се колебаят, да се запишат през формата за регистрация в http://ethical-hacker.org/ и да заповядат в неделя – 14-ти в Beehive – ул. “Ген. Колев” 54, ет. 6. Ще им помогнем да сформират отбор или да се присъединят към друг.

Предвидили сте награди за победителите?

Да, BlueAngelHost, които са водеща компания в офшорния хостинг осигуриха виртуален сървър за първа награда и бизнес хостинг за второ и трето място. Също така, след приключване на състезанието, имаме допълнително предизвикателство към участниците с награда от 500 лв., осигурена от фирма 158 LTD.

Защо смятате, че е необходимо провеждането на подобен тип събития?

Състезанието има два много важни аспекта. Дава на младите хора възможност за изява в събитие, което е много по – добре от колкото криминалните изяви в Интернет.
Второто е популяризирането на проблема сред бизнеса и поставянето на акцент, че сигурността е също толкова важна, както и печалбите.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.