Уенди Ухелан – вдъхновяващата прима

С изключителни постижения в танците

06.03.2018

Тя е на 50 години и е прима балерина. Нейните сценични изпълнения са въплъщение на грацията и красотата на балетното изкуство.

Балетният и артистичен талант на тази крехка красавица са удостоени с наградата „Лорънс Оливие“ за изключителни постижения в танците.

Представяме ви вдъхновяващата прима Уенди Ухелан

Уенди е родена е на 7 май 1967 г. в Луисвил, Кентъки, САЩ. Завършва класически балет в Ню Йоркското балетното училище School Of American Ballet.

Основано през 1934 г. от хореографа Джордж Баланчин и филантропите Линкъл Кирстейн и Едуард Уорбърг, School Of American Ballet е едно от най-елитните танцови училища в света.

В началото на годината Уенди прави изненада на своите студенти като им подарява всичките си трика. С този жест, тя казва довиждане на сцената и оставя зад гърба си балетния живот.

Интензивният и пълен с промени културен живот в Ню Йорк обаче няма как да остави прима балерината встрани от изкуството. Прекалено много невидими нишки свързват сърцето на твореца с творчеството във всяко негово проявление.

Въпреки, че самата Уенди твърди, че сега чувства, че „може да бъде себе си“, тя е прекалено свързана с балета, така че ще продължи да преподава и да се изявява на сцената.

Уенди Ухелан - вдъхновяващата прима

Уенди Ухелан преподава балет

Нейната визия за бъдещето не се отнася толкова до това къде отива, а до това как може да проучи какво е възможно.

А Уенди вече има време за това. Освободена от строгите графици и желязната дисциплина в живота на прима балерина, тя може да започне да прави не това, което трябва, а това, което иска.

„Мисля и правя неща, които никога не бих си представяла като танцьорка.“, споделя прима балерината.

Някои от които, разбира се, тясно свързани с балета. Уенди работи с хореографа Едуард Уотсън и Дейвид Нойман, осъществява сценични проекти на база на съвременни танцови дуети с Брайън Брукс.

Етикети:

За автора

Списание VIP