За избора да правиш това което искаш, а не което трябва

05.08.2014

Когато бях дете големият ми брат ми каза: ”прави каквото искаш, защото после ще правиш каквото трябва.” Думите му оставиха трайна следа в съзнанието ми с дух на бунт от тогава до ден днешен.

Социалната ни система е така изградена, че всеки извършва дейност (едни са лечители, други дипломати, трети артисти и т.н.). Истината е, че всеки има талант и трябва да го следва. Много често срещам хора, които работят за пари, а не за удоволствие и пари. Причините са много и различни. От това, че сме заработили от рано, защото се е наложили през амбициите на родителите и стигнем до самозаблуда.

За избора да правиш това което искаш, а не което трябва – онагледено с примери:

  1. Ранно стартиране на работа

Поради разни причини ми се наложи да работя от 16 годишна, но едва сега на 23 години, започнах да правя това, което наистина искам и харесвам в живота.

  1. Чужди амбиции

Имам приятелка, която е бъдещ архитект, защото това е неосъществената мечта на майка ѝ.

За избора да правиш това което искаш

Винаги имаш избор

3. Ранна самозаблуда

Тук се сещам за един адвокат, който е решил, че това е призванието му. Години по – късно се занимава с разработване на заведения (кафенета, барове и т.н.). До ден днешен това е професията му.

”Ако имам важна задача, ще я поверя на най-мързеливия, защото той ще намери най-лесния начин да я свърши.”

И сега, ако сте се открили някъде из редовете, искам да ви кажа, че винаги имате избор. Правете това, което ви кара сутрин да ставате с усмивка, което е двигателната сила в живота ви.

Много често хората започват да изкарват пари от хобито си и това е така, защото когато правиш нещо от сърце, то се забелязва и оценява. Парите идват по-бавно, но да не забравяме че те са само постфактор на вашата дейност и еквивалентно на вашата същност. А каква да бъде тя, избирате Вие.

Вижте още: 10 житейски урока, които можете да научите от хората с татуировки

За тези , които не знаят какво искат съветът ми е да опитват различни неща, докато си намерят мястото. Щом сте се родили на този свят, значи има причина.

И последно, но не по важност, за онези мързеливите, на които нищо не им се прави – ще ви споделя любимия си цитат на Бил Гейтс: ”Ако имам важна задача, ще я поверя на най-мързеливия, защото той ще намери най-лесния начин да я свърши.”

Вие самите сте изключителната двигателна сила на иновациите.

В заключение искам да кажа – парите се харчат, хората покрай нас се сменят, лошите моменти се забравят, но това което остава е въпросът ”Направих ли всичко по силите си, за да съм щастлив и пълноценен?”

Живейте собствения си живот, а не нечий друг!

 

Гост-автор: Теодора Колева

Етикети:

За автора

Списание VIP