Замисляте следващата си ваканция – какво ще кажете за круиз?

26.09.2013

Замисляте следващата си ваканция – какво ще кажете за круиз?

При огромното разнообразие от невероятни места, които да посетите, изборът е твърде труден. Нека ви предложим нещо по-различно, което може би все още не сте опитвали – круиз например. И най-вероятно сте чували за изключителните оферти, които се предлагат. В общи линии може да прекарате седмица на луксозен кораб за около 600лв. Определено си заслужава!

И докато за някои от нас това звучи, като една екзотична ваканция, това всъщност е доста популярна форма на пътуване по света. Едни отиват за да си починат пълноценно, далеч от градските условия, други за да посетят нови и интересни места, а трети просто заради тръпката да са по море.

Каквато и да е вашата причина, трябва да знаете някои съществени неща преди да предприемете новото екзотично приключение.

Замисляте следващата си ваканция – какво ще кажете за круиз?

1. Какво да сложа в багажа си? Съобразете облеклото си с мястото на круиза и метереологичните особености. Например, ако предприемете Средиземноморски круиз, ще се нуждаете от бански, джапанки, плажни/летни аксесоари и евентуално по-официални дрехи за вечеря. Но, ако се качите на, да речем Скандинавски круиз, е тогава няма как да пропуснете по-топлите дрехи, дори и да е лято.

2. Трябва ли да се обличаме официално за вечеря? Това е малко спорен и относителен въпрос. Зависи както от типа на кораба, така и от пасажерите и формата на осигурената вечеря. Повечето пътнически лайнери предлагат, както бюфет за хранене, така и специално пригодени за целта ресторанти. И все пак е някак си неудобно да се появите на вечеря с джапанки и парео, не мислите ли?!

3. Задължителен ли е бакшишът и в какъв размер? И това зависи, както от типа на кораба, така и от политиката на компанията. Някои имат определени норми за делничен бакшиш – $5 долара за камериерките и $5-$10 за персонала в ресторанта. Други круизни компании пък са забранили изцяло оставянето на бакшиш. За това и преди да тръгнете е добре да проучите въпроса.

4. Всичко ли е включено в цената? Зависи от пакета, който си закупувате. Ако заложите на стандартен такъв, най-вероятно ще ви бъдат предоставени, с цената, стаята, храна, напитки (без алкохолните и тези на свободна консумация), ползване на басейн и някои други съоръжения. Луксозните пакети от своя страна могат да включват спа, шампанско и други алкохолни напитки, пазаруване, безплатен Интернет достъп,.. А ако решите да се поотпуснете може да изхарчите значителна сума за глезотийки и казино.

Замисляте следващата си ваканция – какво ще кажете за круиз?

5. Екскурзии на брега. В някои пакети са включени разходки с екскурзовод, което е за препоръчване. А, ако решите да тръгнете на своя глава, поемате пълна отговорност и ако нещо се случи (дано да не става), компанията не отговаря. Във всички случаи трябва да бъдете много внимателни, за да не се изложите на риск или неприятна ситуация.

Как ви се струва идеята за един вълнуващ круиз? На нас определено ни допада и при първа възможност ще я осъществим!

 
 
Автор: Виолета Петрова

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.