Запазете спокойствие, дори когато всичко е хаос

Изход винаги има!

20.09.2013

Идеалистично всичко трябва винаги да е подредено по план, НО в повечето случаи хаосът е неизменна част от живота ни. Той може да приема много форми – денят ви тръгва на криво, нищо не върви така както сте очаквали, шефа ви мърмори.. Запазете спокойствие, изход винаги има! Приложете някои от следните методи, за да овладеете ситуацията.

Запазете спокойствие и приложете някой от научените по-долу методи и овладейте ситуацията

Вземете си кратка почивка – хаосът обикновено предизвиква висока активност у нас, чувство на напрежение и нервност. За да не задълбочавате нещата просто се отдалечете. Намерете начин да си вземете кратка почивка в разгара на хаоса. Отидете за кафе, разходете се.

Запазете спокойствие, дори когато нищо не върви

Запазете спокойствие. Всичко ще бъде наред!

Забавете темпото и дишайте дълбоко  когато сте превъзбудени и силно стресирани, възможността за допускане на грешки се увеличава многократно. Затова овладейте ситуацията, като накарате себе си и хората около себе си, да се успокоят и за няколко минути да дишат дълбоко. В крайна сметка прекаленото нервничене и напрежение е вредно за организма, а в повечето случаи и излишно.

Погледнете на ситуацията по-глобално – в много случаи проблемът не е ясно идентифициран и влагаме твърде много усилия, за да го открием и разрешим. И докато търсим усилено и дълбаем на едно място, всъщност изпускаме простото решение. След като изпълните стъпка 2, вече успокоени, може да погледнете голямата картина.

Контролирайте, каквото можете да контролирате – понякога има неща, които не са ни по силите и влагането на допълнителна енергия, за да ги разрешим е безполезно губене на време. Идентифицирайте тези причинители на хаоса, които може да разрешите бързо и ефективно. А когато намалее напрежението и бурята поотмине, може да се фокусирате върху другите.

Не се отчайвайте, усмихнете се! Изход винаги има, независимо от ситуацията. И подобни моменти на хаос, ще ви съпътстват често. Затова не се панирайте, не влагайте твърде много емоция в проблемите. Просто им се усмихнете и си кажете „и това ще мине“.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.