Кои са най-честите заплахи за децата онлайн

Безплатна лекция

20.05.2015

В наши децата вече са много по-напред от възрастните в новите технологии и онлайн забавленията. В междучасията предпочитат да играят игрички на таблетите и телефоните си, вместо да си говорят и да се забавляват заедно, както беше по наше време.

Тъжно, но факт – дигиталните деца все повече губят комуникацията помежду си, за сметка на общуването с устройствата.

За жалост много заплахи дебнат малчуганите онлайн и е много трудно да се контролира достъпът им до неподходящи и опасни места в мрежата.

Кои са най-честите заплахи за децата онлайн – безплатна лекция

Статистиката показва, че през 2014 година на Горещата линия в България-Web 112.net са постъпили 2 166 сигнала. В 93 от случаите са установени сайтове поместващи незаконно или вредно за непълнолетните съдържание или поведение. На второ място (53 бр.) са сигналите за пропаганда и насилие срещу личността, следвани от 33 случая на сайтове съдържащи детска порнография.

На 22.05.2015 г., в 19:00ч., в Beehive Co-working Space-Varna /ул. “Генерал Колев” 54, ет.6/ ще се проведе безплатно интерактивно обучение на тема “Опасности за децата онлайн”. Събитието е част от инициативата “Безопасен интернет”, която се провежда с подкрепата на Дирекция ”Превенции”, Община Варна.

Обучителната лекция включва запознаване с типовете заплахи в интернет, като преследване, онлайн тормоз, кражба на лични данни и хакерски атаки. Ще бъдат разгледани най-често посещаваните сайтове, в които децата могат да попаднат на опасни канали, форуми и групи, като ще се демонстрира колко лесно достъпни са те.

Още полезна информация за защита на децата в мрежата, можете да получите официалната страница на инициативата “Безопасен интернет” на адрес: http://www.safeinternet.eu/. Сигнали за вредно или незаконно съдържание в онлайн пространството могат да бъдат подавани на Българската линия за интернет безопасност на телефон: 124 123.

Етикети:

За автора

Списание VIP