Защо често забравяме имена?

Учените дават своя отговор

10.11.2015

“Как ви беше името?” Звучи познато нали. Често се случва да не запомним име на човек, с който току що сме се запознали. Мозъкът се опитва с всички сили да си припомни името, знае че е някъде там в паметта, но не може да го възпроизведе. Защо е толкова трудно да се запомни името на този човек? Питаме се пак и пак….

Е, учените отново имат обяснение на феномена.

Защо често забравяме имена – обяснение, базирано на проведени изследвания

“Някои хора, може би тези, които са по-социално ангажирани, са по-мотивирани да запомнят имена на хора.”, казва Ричард Харис, професор по психология в държавния университет на Канзас.

Това се отнася за хора с професии в областите на преподаването и политиката, където запомнянето на имена е нещо много важно.

Ако се интересувате от човека, с който разговаряте (знаете, че ще ви е полза), ще запомните името му. Ако събеседникът ви не предизвиква у вас никакви специални нагласи е по-малко вероятно да затормозите мозъка си с информация за името му.

Мишел Мофин и Грег Браун, създателите на популярния научен YouTube канал AsapScience, казват че нашите мозъци са програмирани да разпознават лицеви детайли като дължината на носа, цвят на очите и форма на устата. Въпреки това, когато става дума за имена, които  са напълно произволни заглавия (които не са интересни), запомнянето им е много по-предизвикателна задача за мозъка.

Защо често забравяме имена?

“Тъй като имена са случайни и не притежават специфична информация”, обясняват те, “мозъкът се опитва да ги задържи … И ако не може да направи връзка между множеството части от информация, особено неща, които вече са му познати, то е по-вероятно да забрави. ”

И най-простичко казано и обобщено – мозък се опитва да избегне претоварването с излишна информация и затова често се случва да забравяме имена.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.