Защо чуждата жена е по-сладка?

Стара притча...

08.11.2017

Ние, хората сме така устроени, че не можем да се зарадваме истински на чуждото щастие. Гледаме какво се случва в чуждата паничка, а не в своята. Когато наш събеседник ни сподели радостта си и какво е успял да постигне, вместо да се зарадваме истински за неговото щастие и да сме съпричастни към чуждата радост, ние сме устроени да завиждаме. Завиждаме на чуждото щастие. Искаме чуждото постижение да е наше, а не на друг. Макар и горчива, това е истината.

Много малко хора наистина успяват да се зарадват на чуждото щастие. Тези хора са единици. И тези единици са наистина наши истински приятели. Те са единствените хора, от които не се страхуваме и сме убедени, че те наистина се радват за нас и за нашите успехи. Но в повечето случаи това са хората от нашето семейство и най-близко обкръжение. Чужд човек трудно би се зарадвал на чуждото щастие.

За съжаление така се случва и не можем да се доверим на всеки един човек и не можем да споделим радостта си на всеки.

Има хора, които са суеверни за тези неща и пазят най-скъпите си и съкровени мечти и постижения в тайна. И тези тайни биват разкривани чак тогава, когато сме напълно сигурни, че нещата ще ни се получат.

Защо чуждата жена е по-сладка според стара притча

В следващите редове ще разберете, защо чуждото е по-сладко.

В прастари времена Господ изваял от глина десетина Адамовци. Един от тях обработвал земята, вторият пасял овце, третият ловял риба…

След известно време те се явили пред своя Отец с молба:

– Всичко си имаме и пак нещо не достига. Скучно ни е.

Господ им дал тесто и казал:

– Нека всеки си извае по свой образ жена, на кой каквато му харесва – пълна, слаба, висока, малка… Аз ще им вдъхна живот.

След това Господ изнесъл блюдо със захар и казал:

– Тук има десет бучки. Нека всеки си вземе по една и я даде на жената, за да бъде с нея животът сладък.

Всички така и направили. Но Господ се разгневил:

– Сред вас имам измамник. На блюдото имаше в действителност единадесет късчета захар. Кой взе две?

Всички мълчали. И Господ взел жените, размесил ги, а после ги раздал – на когото каквато се паднала.

Оттогава девет от десет мъже мислят, че чуждата жена е по-сладка, защото е изяла допълнителното парченце захар. А само един от Адамовците знае, че всички жени са еднакви, защото допълнителното парченце захар е изял той сам.

Защо чуждата жена е по-сладка?

Чуждото винаги е най-сладко

И така всъщност разбираме, че всеки трябва да си гледа в своята паничка. Всеки един човек се стреми към различни постижения, и въпреки това щом желанията бъдат постигнати, те са еднакво удовлетворяващи за различните хора с разнообразните си мечти, блянове и стремежи.

Не бъдете алчни и не завиждайте, а се радвайте на чуждото щастие! За да не завиждате на човека срещу вас за неговите постижения, постигайте свои такива!

Източник: prit4ite.blogspot.com

Етикети:

За автора

Теодора Тенев

Казвам се Теодора Тенев, на 27 години. Завършила съм специалност ,,Маркетинг" в Русенския университет ,,Ангел Кънчев". Обичам да чета и пиша и това са едни от любимите ми занимания, които ме правят истински щастлива. Освен да пиша статии, до момента съм написала и книга, която се казва ,,Игрите на съдбата". Искам да се развивам в насока, която да може да ми позволи да пиша за неща, които ме вълнуват и искам да се докосна до хората чрез текстовете, които пиша.