6 причини, защо да започнем да медитираме

Изследване показва, че медитацията е от значителна полза за ума и тялото

20.08.2015

Медитацията се използва най-често от хората, които са вманиачени към йога изкуството, но последните проучвания показват, че тя е изключително полезна за ума и тялото, така че всеки един от нас може да опита. Ако сте готови да се възползвате от предимствата на медитацията, просто изгледайте това двуминутно видео и вникнете внимателно в инструкциите в него.

Вижте 6 причини, защо да започнем да медитираме веднага

1. Медитацията ви помага да спите по-спокойно – изследователи от Университета в Минесота установяват, че хората, които медитират спят по-спокойно и си почиват пълноценно.

2. Медитацията облекчава болката – доказано е, че медитацията помага за облекчаването на хроничния дискомфорт, като болки във врата, гърба, артрит, фибромиалгия и постоянното главоболие.

„Тя ви учи как да дишате по-добре, как да усещате звукът на вятъра и слънцето върху кожата си. Ако медитирате правилно, ще забравите за болката.“, споделя Джефри Грейсън (здравословен психолог в Университета Дюк).

3. Медитацията подобрява уменията ви да се фокусирате – „Качествените тренировки подобряват способността ви да се фокусирате и регулират емоционалното разсейване“, споделя Фадел Зейдан (известен невролог в училището по медицина Wake Forest). В проучване, той установява, че хората, които медитират по 20 минути на ден постигат много по-добри резултати за четири дена от хора, които не медитират. Медитиращите се съсредоточават много по-добре върху задачата от останалите, обяснява той.

4. Медитацията намалява стреса – последните проучвания доказват, че медитацията действително намалява хормона кортизол в телата ни, който е свързан със стреса. И в ново проучване на Зейдан, той твърди, че нивото на стрес е намалено с цели 39% при хората, които редовно медитират. Чудите се как? Чрез правилната медитация ставате по-наясно с непосредствените преживявания, което ни предпазва от задушаване от миналото, а бъдещето вече не ви тревожи.

6 причини, защо да започнем да медитираме

Медитацията облекчава болката

5. Медитацията стабилизира емоциите ни – много от нас автоматично интерпретират нещата по възможно най-негативния начин и винаги си мислят най-лошото. Това води до депресия. Доказано е, че медитацията се справя с депресията и това е още една положителна причина, защо трябва да медитираме.

„Една от причините, поради която медитацията влияе на настроението и депресията е, че тя ни помага да не си мислим за негативни мисли.“, споделя психолога Грейсън. „Медитацията ви фокусира върху нещата, които са възможни, а не тези, които са невъзможни.“

Вижте още: Когато се сблъскате с изпитание

6. Медитацията ви помага да дишате по-бързо и да живеете по-дълго – в проучване през миналата година, хората които са медитирали редовно в продължение на осем седмици са боледували много по-малко от хората, които не са медитирали. Даниел Мюлер (лекар в Университета на Уисконсин Медисън) е работил по проучването и споделя, че медитацията може да помогне за възстановяване на хомеостатичния баланс на организма.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването