Защо Microsoft реши да “убие” XP

Време е за ъпгрейдване!

06.04.2014

На 8 април, 2014 Microsoft официално спира поддръжката на най-успешната си операционна система Windows XP. Защо Microsoft решиха да не поддържат най-използваната си, 12 годишна система и как ще откажат близо 29% от всички потребители по света да спрат да я използват?

Нека разгледаме съображенията на технологичния гигант и как обясни своето решение.

Microsoft реши да “убие” XP?

Според изследвания, проведени от NetMarketShare, близо 29% от всички потребители по света все още използват Windows XP. Това прави тази ОС, 2-рата най-използвана в света, в момента, след Win 7.

Спирането на поддръжката разбира се не означава, че на 8-ми април милиони компютри по света ще спрат да работят, но ще има видими последствия и лека по-лека потребителите, ще трябва да преминат към друг вариант.

Вижте още: Мъжете предпочитат Microsoft пред Apple

След 8-ми април, Microsoft няма да пуска никакви ъпдейти за Windows XP и няма да отговаря на бъг репорти. Това автоматично ще рече, че потребителите на остарялата ОС ще са силно уязвими от различни вируси и malwar-и.

Какви са алтернативите на близо 500-те милиона Windows XP потребители:

Преминаване към Windows 8 или ако не са готови за такава голяма крачка (към тотално различен интерфейс), Windows 7 ще е добра опция (ще се поддържа до 2020-та година, по официални данни). Това ъпгрейдване обаче няма да е възможно навсякъде, тъй като много от старите компютри нямат хардуерните възможности да поддържат новите ОС. Това ще наложи закупуване на нови машини, които не всички могат да си позволят. Предвид факта, че повечето потребители на Windows XP са компании, преминаването ще е труден и скъп процес.

Но няма какво да се направи, решението е взето на 08.04.2014 Microsoft “убиват” най-успешната си ОС. От компанията обясняват своето решение по следния начин: “Жизненият цикъл на тази ОС продължи твърде много, много повече от много други MS продукти. След отлагането на спирането и през 2010-та година, вече наистина е време да сложим край.”

Време е за ъпгрейдване!

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.