Защо обичаме да слушаме тъжни песни

Отговорът

16.11.2015

Музиката е най-приятният начин да избягаш за малко от реалността и да се понесеш по вибрациите на различни тонове. Весели, бързи, бавни, тъжни – видът на песните може да бъде различен и да носи различно усещане.

Музиката е често свързвана с функционирането на мозъка и тази връзка има логика, понеже ние съзнателно избираме какво ни се слуша в даден момент. Но сякаш по-силна е връзката между душевното ни състояние и изборът на песен.

Например замисляли ли сте се защо обичаме да слушаме тъжни песни?

Различни изследвания и проучвания стигат до извода, че не слушаме тъжни песни само когато ние самите сме в състояние на тъга. Тъжната музика в действителност действа, като стабилизатор на настроението и дава емоционална подкрепа, чрез силата на своето лежерно настроение и емоционални текстове.

Taruffi & Koelsch (2014 г.), изследователски екип от Берлин, установява, че обратно на общоприетото мнение, положителното усещане (т.е. щастие, спокойствие, мир) корелира със слушането на обикновено тъжна музика.

Taruffi казва пред The Huffington Post: „Най-честата емоция е носталгия, която е горчива емоция – по-сложна е отколкото изглежда и е отчасти положителна“.

Изследователският екип обобщава: „Това е първото цялостно изследване на музиката, която предизвиква тъга. Но всъщност слушането на тъжна музика може да доведе до полезни емоционални реакции, като например регулиране на негативната емоция и настроение, както и утеха.“

С една дума, слушането на тъжна музика ни кара да се чувстваме по-добре, защото можем да я използваме, като емоционален контакт. Има причина, поради която хората се насърчават да слушат тъжна музика, когато са в мрачни периоди; музиката се свързва с настроението на слушателя и му позволява да изрази своите емоции по здравословен начин.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.