Защо обичаме все да отлагаме

Научни причини

17.07.2015

През 2006-та година двама професори от Харвард започват да изучават причините, поради които сме склонни все да отлагаме. Защо отлагаме да направим нещо, което знаем че така или иначе трябва да се свърши?

За да отговорят на този въпрос двамата професори – Тод Роджърс и Макс Базерман, провеждат проучване, при което участниците трябва да се съгласят 2% от заплатата им автоматично да се прехвърля в спестовна сметка.

Защо обичаме все да отлагаме – проучване на двама професори от Харвард

Почти всеки участник се съгласява, че спестяването на пари е добра идея, но поведението им казва друго:

– Единият вариант на въпроса е този план да се въведе в сила, колкото е възможно по-скоро.  В този сценарий само 30% от хората заявяват, че биха се съгласили да се запишат.

– При другия вариант на въпроса участниците имали възможност да се запишат за плана в близкото бъдеще, но не точно сега. При този сценарий 77% от хората се съгласили да се запишат.

Защо обичаме все да отлагаме

Защо хората обичат да отлагат днешната работа за утре?

Защо времевата линия променя отговорите им толкова много?

Хората са склонни да се грижат прекалено много за сегашното си и не толкова за бъдещото си Аз. Обичаме да се наслаждаваме на незабавни ползи в настоящето, особено ако разходите ще станат ясни далеч в бъдещето.

Поведенческите икономистите наричат това понятие “времева непоследователност”, защото когато мислим за бъдещето, искаме да правим избори, които водят до дългосрочни ползи (“Да, аз ще спестя повече!”). Но когато мислим за днес, ние искаме да направим избор, който да доведе до краткосрочни обезщетения (“Ще си прекарам супер сега!”).

Вижте още: Лесно ли се разсейвате?

Кое е правилно и кое не, трудно е да се каже. Едни обичат да си живеят за мига и да не мислят за бъдещите последствия, а пък други точно обратното, не живеят сега, за да “спестят” за после. Въпросът е в баланса, както и при много други житейски избори и ситуации. А балансът е това, което кара всеки човек да се чувства добре сега и за в бъдеще.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.