Защо сме склонни към преяждане?

Вижте причините според учените

05.04.2015

Някои хора не просто ядат, като са гладни. Те се тъпчат дори, когато са сити и съответно това води до тотално преяждане (и счупване на кантара, предполагам…). Но защо се получа така, защо понякога просто не можем да спрем да ядем, дори когато вече не изпитваме глад?

Вижте защо сме склонни към преяждане

Учените отново дават своето обяснение по въпроса.

Личностните черти оказват голямо влияние

Според ново шведско проучване, цитирано от New York Magazine, хранителните навици несъзнателно са водени от личностните черти.

Защо сме склонни към преяждане?

Защо някой от нас преяждат?

– Добросъвестните хора са по-малко склонни да ядат сладки храни;

– Чувствителни хора са по-склонни да се занимават с „емоционално хранене“;

– Екстровертите са по-склонни да се хранят навън често и да изяждат по-големи порции;

Хората все гледат в „чуждата паничка“ и несъзнателно копират хранителните навици на другите

Бих казала, че това е доста интересен довод, който не съм убедена до колко е верен (поне не за всички). През 2011 година проучване на британски млади жени установява, че те са по-склонни да хапнат 5 секунди след като другият човек (с който се хранят) си „бодне“.

Вижте още: Иновативна чиния срещу преяждане

Така че според тези данни, сентенцията, че човек е каквото яде, по-скоро би могла да бъде казана „човек яде така както другите ядат“.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.