Защо User Experience (UX)?

Защо потребителското изживяване е толкова важно..?

10.01.2016

Преди време споделихме с вас кратко ръководство за UX Design (потребителско изживяване), и Ви разказахме за някои принципи в тази наука. С всеки изминал ден UX архитектите започват да се търсят все повече у нас, както и в чужбина. Ако все още сте се колебаели защо User Experience и защо наистина си заслужава да наблегнете на тази наука, то днес отново ще споделим с Вас някои от най-важните неща, които трябва да знаете за тази толкова сложна, но иначе прекрасна наука!

Защо User Experience е толкова важно за всеки сайт?

Защо е толкова важно да подобрите дигиталния си продукт/уеб сайт и да впечатлите посетителите с прекрасно потребителско изживяване?

  • Ще задържите потребителите по-дълго време;
  • Ще продавате повече;
  • Ще накарате потребителя да направи нещо с удоволствие;
  • Ще подобрите имиджа на марката си;

Много е важно да разберете, че при UX дизайна има много различни екипи и процеси. Няма правилен подход, всичко е въпрос на въображение.

Защо User Experience (UX)?

Всеки дигитален продукт има нужда от UX

Защо да изберем UX?

  • Технологиите навлизат все повече в живота ни. Потребителят консумира/ползва продукта, а потребителското изживяване е в основата на нашата работа.
  • Границата в дигиталния свят и аналоговия все повече се слива. Имаме наченки на виртуална реалност. Тенденцията е такава. Светът има нужда от потребителското изживяване. Успешните компании са разбрали нуждите от него и градят върху това.
  • Защото от нас зависи да обърнем внимание на потребителите и да подобрим техните изживявания. Търсенето в тази индустрия на качествени кадри е все повече и повече. В България има малко специалисти, а търсенето се увеличава.

Още веднъж: какво е UX?

Дефиницията е доста широка. UX се свързва с учене, анализ, потребител, проучване, тестване, персони, търсене, уеб, user follow, web development. Не е нужно да практикувате всички. Трябва да разберете, кои най-много ви харесват и да практикувате тях.

Защо User Experience (UX)?

User Needs – Business Goals – Technical Constraints

UX дизайнът е микс от няколко дисциплини:

Interaction Design, Information Architecture, Visual Design, User Research, Content Strategy/Copywriting.

Процесът User-centered design (дизайн, които се изгражда около потребителя):

Той включва три фази: Планиране (колко пъти ще завъртим този цикъл) -> Research (вникване в проблема) -> Изготвя се прототип -> Валидира се (тестване).

Бизнес цели -> Потребителски нужди – нашата работа на потребителско изживяване е да менажираме две страни: потребителките нужди и цели, които бизнесът е поставил.

Вижте още: Какво е User experience и разликата му с Interaction design

Емпатия: какъв е смисълът от нея?

Това е да си запознат с потребителя, да ти е ясно какви решения взима, как ги взима в точно определена ситуация. Емпатията е да разберем правилно процесът на взимане на решения на потребителя в дадена ситуация.

За да правим добър UX, то трябва да работим с хората. Да ги поканим към проекта -> да правим нещата заедно с тях -> трябва да ги слушаме много добре -> трябва да знаем кога сме достигнали до ядрото.

Емпатия се изгражда като процес, продължително във времето, за да може да редуцираме истинската информация от всеки един от тези хора, които сме поканили.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването