Защо в България няма достатъчно инвестиции?

26.01.2017

Тази година България прави 10 години от присъединяването си в ЕС. Въпросът, който пряко интересува мен, а предполагам и много други българи е, дали страната ни е атрактивна за чуждестранни инвестиции? Преди време излезе статия с 5 основни преимущества на България като инвестиционна дестинация: висококвалифицирана работна ръка, финансова стабилност, ниски данъци, стратегическо географско положение и красива природа. Те не са се променили през тези няколко години, но аз имам по-различен поглед върху тези аспекти, а именно:

Защо в България няма достатъчно инвестиции?

Квалифицирани млади хора – тенденцията в образованието е, че с всяка изминала година критериите на оценяване на завършващите ученици в страната се занижават. Причините може би са в мизерните заплати на учителите, ниското (или липсващо) ниво на уважение към професията, застаряващи преподаватели, които не могат да провокират интерес в уениците, общо ниво на култура и интелигентност в обществото и много други подфактори, кумулативно натрупвани във времето. Тъжно, но факт, с всяка изминала година училищата вадят все по-малко и по-малко квалифицирани кадри. Бойко Борисов използва цветущия израз “лош матриал” преди време.

Отделен проблем е, че малкото умни ученици и студенти, заминават да учат и/или работят в чужбина. Броят на емигриралите българи през 2012 г. е бил малко над 16 000 души, докато през миналата година (2016) цифрата е двойно по-голяма – 30 000 души!

При тази статистика няма как да се отстоява твърдението, че у нас остават висококвалифицирани кадри, след като фактите говорят съвсем друго. Мога да добавя и конкретни примери от инвеститори, с които съм коментирал темата и са се оплаквали, че дори най-елементарното изискване – да се намери персонал, който да говори английски език, представлява трудност в редица населени места в България.

Финансова стабилност – валутният борд държи юздите на финансовата система, но има една банкерска сентенция “Парите обичат тишината”. България в момента е с правителство в оставка (скоро със служебно правителство), нов президент, избран с подкрепата на социалистическата партия, раздута държавна администрация, неработеща съдебна система, нестабилна политическа обстановка и общо състояние на несигурност в страната. Според Standard & Poor’s кредитният рейтинг на страната ни е BB+/B – което означава non-investment grade, speculative. В учебниците по финансово право този рейтинг се тълкува по следния начин – длъжникът е по-малко уязвим в близко бъдеще, отколкото други по-ниско оценени длъжници. Въпреки това, той е изправен пред сериозна несигурност и излагане на неблагоприятни бизнес, финансови или икономически условия, които биха могли да доведат до недостатъчен капацитет на длъжника да изпълни своите финансови ангажимент.

Ниски данъци – българската данъчна система, като част от европейската такава, всъщност предлага идентични или съседни данъчни проценти, като съседните или конкурентните ни държави (Малта, Кипър, Македония, Сърбия, Румъния…). Страни като БЮРМ и Сърбия, също така Турция от своя страна, не са ограничени от директивите на ЕС и предлагат атрактивни предимства за чужди инвеститори, които България не може да предложи. Конкретно – финансов cash back за разкрити работни места, 0% местни данъци и такси при инвестиция над определена сума, бързо придобиване на гражданство и/или удостоверение за постоянно пребиваване, като всичко изброено дотук поставя България в изключително не конкурентноспособна ситуация.

Стратегическо географско положение – в съседство с авиационния хъб Истанбул, както и Букурещ, без наличие на пряка самолетна линия Азия – България (Япония, Китай, Корея, Тайланд, Сингапур…), с проблемен визов режим и закостеняла система по отношение на тренда “гражданство срещу инвестиция” (от 1 000 000 лв примерно), както и с бежанските вълни от няколко години, стратегическото положение, доколкото е било фактор, в момента е изгубило своята атрактивност.

Защо в България няма достатъчно инвестиции?

Красива природа – това е нещо, с което българите много се гордеем. Страната ни има много разнообразни места за туризъм, но понеже от няколко години съм в Азия, мога да коментирам, че освен с розите и с киселото мляко, почти не сме известни в Китай (като най-голям пазар). За да инвестира някой в Бългрия, първо трябва да е дошъл и да е харесал страната, а България е слабо известна туристическа дестинация в световен мащаб. Ако в Англия сме известни като дестинация за алкохолен туризъм и евтин секс през лятото, в глобален план сме по-скоро малка и бедна европейска страна, с тъмни балкански субекти (Poorest country in EU).

Проблемите с раздутата държавна администрация, ниската обща култура и проявите на вандализъм, арогантност и ненаказаност в различни сфери – от шофиране по пътищата, до политическа байганьовщина, не могат да бъдат заобикаляни, когато говорим за инвестиционен климат. И понеже Metallica пяха в Шанхай преди няколко дни, ще завърша с една тяхна песен Sad, but true.

 

Автор: Димитър Владиков

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.