Завистта – отровата, която убива мотивацията

07.07.2017

С всички тези социални медии, представата ни за света и хората доста се променя. Това изкривено виждане за нещата, влияе зле на психиката. Особено опасно е това влияние за подрастващите. Те подражават на идоли, които всъщност представят в социалните медии само хубавите аспекти от живота си (дори малко или много хиперболизирани).

Идеята за споделяне в мрежа, която започна като забавно убиване на време, се превръща в тъжна дейност, която убива егото. В крайна сметка часовете скролване във Фейсбук и Инстаграм, завършват с чувството за недоволство от тялото ни, нищожните финанси или нещастната любов.

Завистта – отровата, която убива мотивацията

Как се стигна до тук? Не беше ли денят ви по-щастлив преди да прегледате социалните мрежи?

Завист – демонът и ангелът

Завист – познаваме я, като един от 7-те смъртни гряха, но това ли е тя наистина? Завистта е емоция, която ни кара да се чувстваме огорчени и дори да мразим хората (независимо дали ги познаваме или не). Без значение дали става въпрос за професионален успех или личен, когато видите постиженията на другите, можете веднага да започнете да ги сравнявате със своите.

Интересното е, че сравнението с другите ни помога да се развиваме, като индивиди. Всичко е свързано със социалното сравнение, което ни води до самооценка. Не случайно хората са склонни да се мотивират от успехите на другите. Но когато става въпрос за завистта, вместо да се нахъсаме от успеха на другите, само увеличаваме чувството си на тревога и нещастие.

Дори и не съвсем осезаема, завистта със сигурност присъства и във вашия живот.

Вижте още: Премахнете “спъващите камъчета” от пътя си

Как завистта ни убива бавно

И така, оказва се, че всички сме виновни за завистта си към останалите. И това е напълно нормално. Но ако позволите това чувство да се настани в мислите ви, можете да се отклоните от реалността. Когато се съсредоточите само върху това, което другите правят, вредите на самите себе си.

Имате само един живот, вашия собствен. И ако го губите, сравнявайки себе си с другите хора, няма да има място за положителни емоции, защото ще бъдете ужасно погълнати от негативността.

Как да спрете завистта, да поеме контрол над живота ви

Не е нужно да изпитвате завист на толкова негативно ниво. Има начин да виждате нещата, които хората правят и да ги възприемате, като мотивиращи. Следващият път, когато изпитате завист към нечий успех, запитайте се какво ли му е коставал той. Не всичко е такова, каквото изглежда. Не бъдете повърхностни!

Вместо да се сравнявате с другите, погледнете себе си в минали етапи от живота ви. Толкова е лесно да се хванате в илюзията, че всички други са по-добри от вас. Те са по-слаби, по-красиви, по-успешни, по-щастливи … но вероятно повечето неща са илюзия. Вместо да затъвате в идеята, че сте по-малко добри, сравнете себе си в различните периоди от време. Помислете къде сте били преди месец, година; намерете стари снимки и се порадвайте на прогреса, който сте постигнали в живота си. Колкото и малък да ви изглежда, всъщност е ужасно значим за собствената ви личност.

 

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.