Зелен чай срещу кафе

Плюсове и минуси

18.10.2016

Зелен чай срещу кафе – коя напитка е по-добра за тялото ни? Отговорът е и двете.

Кафето и зеленият чай съдържат различни количества кофеин, пълни са с антиоксиданти и имат големи ползи за здравето. И двете напитки са здравословни с изключение за бременни жени, които трябва да ограничат кофеина до по-малко от 200 милиграма на ден, както е препоръчано от Американския колеж по акушерство и гинекология.

Въпреки че и двете напитки съдържат кофеин, кафето има значително по-голямо количество за чаша. Чаша кафе съдържа 100-150 мг кофеин, а една чаша зелен чай съдържа около 26 мг.

Има някои доказателства от Япония, че зеленият чай може да намали смъртността от всички видове причини (23% по-ниска при жените и 12% по-ниска при мъжете). Също така може да предотврати сърдечно-съдови заболявания (31% при жените и 22% при мъжете). Резултатите са особено очевидни за случаите с инсулт (42% по-ниски при жените и 35% по-ниски при мъжете).

Зелен чай срещу кафе

Зеленият чай спомога за изгарянето на мазнините в тялото

И зеленият чай и кафето изглежда могат да помогнат срещу развиване на диабет тип 2. Проучванията показват, че тези, които пият редовно кафе имат 23-50% по-нисък риск от развитие на това заболяване.

Общоизвестно е, че зеленият чай спомога за изгарянето на мазнините в тялото. Няколко проучвания показват, че кофеинът може да увеличи скоростта на метаболизма в човешкото тяло от 3-11%. Зеленият чай може да ви помогне с убиването на бактериите и инхибирането на вируси като грип, потенциално намаляване на риска от инфекция и следователно спомага за подобряване на дъха и оралното здраве.

Заключение И двете напитки (зелен чай и кафе) съдържат кофеин, както и големи количества антиоксиданти и някои минерали. Ползите за здравето от двете се дължат на техните антиоксидантни ефекти и други техни полезни свойства.

Но винаги е важно да бъдете внимателни и да не прекалявате. Всичко в големи количества може да е вредно!

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.