Златното правило на мотивацията

Как да бъдете силно мотивирани през цялото време

17.08.2016

Всеки един от нас си има свои стремежи и цели, и всеки се е насочил към свой си връх. Но какво е общото между милиардите различни хора на планетата? Всички си мечтая някой ден да постигнат мечтите и целите си. Някои успяват да достигнат определен връх и след това си поставят други цели, други пък цял живот се водят от липса на воля и мотивация и все не успяват да достигнат това, за което си мечтаят.

Всъщност е много трудно да се поддържаш мотивиран, ако нещата все не се получават. Но ето тук е разликата между успелите и неуспелите – първите просто не се отказват!

Златното правило на мотивацията или как да се придържаме към целите и стремежите си

Неуспехите и трудностите неизменно се отразяват на нивата на мотивация, както и на самото виждане за целта. За да запазите своя фокус трябва да приемете факта, че нещата най-вероятно няма да се получат от първия път и в никакъв случай няма да е лесно. Трябва да предвидите рисковете и евентуалните проблеми, които ще ви съпътстват по пътя към успеха.

Вижте още: За да постигнете целите си, планирайте най-лошото

В какво се състои концепцията на „Златното правило“? 

Според него трябва да си поставяме цели, които са на ръба на силите и способностите ни. С други думи няма как да се поддържаме мотивирани, ако целта, която сме си поставили е недостижима, но и ако е прекалено лесна, бързо ще загубим интерес.

Златното правило на мотивацията

Поставяйте си цели, които са на ръба на възможностите ви

Един добър пример за лесна загуба на мотивация са диетите. Почти всяка жена (да не кажа всички), а и мъже, поне веднъж в живота си са се опитвали да спазват хранителен режим, за да подобрят тялото си. Да кажем, че краткосрочната ви цел е да свалите 5 килограма. В първите дни на диетата, спазвате всичко стриктно и резултатите на закъсняват. Това ви мотивира да продължите напред. Но след още няколко дни, знаейки че имате само още 2-3 килограма за сваляне се демотивирате, защото целта е прекалено лесна. Докато хората, които искат да свалят много килограми си поставят цел, която е почти на ръба на възможностите им. Преди да започнат им се вижда невъзможно да смъкнат 20 килограма, например. Но след известно време, виждайки резултати, влагат още и още усилия за да достигнат границите на възможностите си и да свалят всички онези килограми, които им пречат.

В това се състои и концепцията на „Златното правило“ – хората са най-мотивирани, когато осъществяват задачи, които са на самия ръб на способностите им, тъй като те търсят баланс между себе си (личното предизвикателство) и достигането на далечната цел.

 

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.