Значението на цвета при дрехите

Как изразяваме себе си с цветовете

22.06.2016

Човешкото око е способно да различни около10 милиона различни цвята. Всъщност  вижда само три: червен, син и зелен. Другите цветове са комбинации на тези. Природата ни предоставя огромно разнообразие от нюанси създадени по естествен път. И това е вдъхновение за много дизайнери. Цветовете изразяват определени емоции, настроения, отношение към заобикалящата ни среда. Те са и важен елемент при нервелбалната комуникация – “говорят”, за човека, който е избрал да ги носи.

Значението на цвета при дрехите

Цветът в живописта по принцип е основно и могъщо изразно средство. Цветът освен визуална информация за пространство и форма отправя и подсъзнателни внушения с въздействие и сила, близки до това на музиката, а редица художници не само в творбите си, но и в писан текст допринасят за осмислянето на функциите на цвета като композиционен елемент. Съвсем закономерно, когато става въпрос за дизайн, се обръща конкретно внимание на присъствието и значението на цвета в декоративно-приложните изкуства. Сред многобройните му функции в тези изкуства особено силни са неговите социална и психологическа функции. Цветът е белег за материална – осъществяваща и духовна – стойност, атрибут, доказващ социално положение, в съответствие със съществуващата социална диференциация. Това важи в не по-малка степен за облеклото.

Цветът в дрехите и обувките се променя във времето в зависимост от историческия момент, географията, организацията на обществото, нивото на технологиите и търговските отношения и дори в резултат на по-скоро случайни или незначителни събития. Подобен, по-широк, поглед показва, че изброеното определя и отношението към цвета – като символика, стойност, познание. В общностите с „примитивна“ обществена структура се ценят наситени цветове със силна яркост и изразителност. По-развитата йерархична диференциация на обществата съвпада с откриването на повече натурални оцветители и развитието на методите за багрене – появяват се по-сложни, както бихме ги определили днес, цветове с полутонове и нюанси.

Значението на цвета при дрехите

Бъдете умерени в облеклото си за работа и смели в избора на дрехи за забавления

В древния Рим например съгласуването на цветовете става все по-сложна задача. Цената на багрилата и технологичният процес на багрене дълго време определят колорита на облеклото и едновременно с това формират символиката на цвета. През Средновековието яркият червен цвят е привилегия единствено на аристокрацията и висшия клир, гражданите носят облекло в черно, кафяво, зелено и тъмносиньо, а облеклото на занаятчиите е обикновено в сив цвят. През 18 век във Франция пък, цветът на кралските одежди е белият, а революцията избира и налага синия – за да подчертае обществените промени.

Хубавото е, че живеем в демократичен свят и всеки може да облече каквото си пожелае в какъвто цвят си пожелае. Но не всичко е свобода, особено когато говорим за офис облекло. Така че бъдете умерени в облеклото си за работа и смели в избора на дрехи за забавления!

Източник: e-obuvki.com

Етикети:

За автора

Списание VIP