Значението на сънищата според Зигмунд Фройд

Защо сънуваме определени неща?

01.10.2017

Разгадаването на сънища и техните послания са трудни за разчитане.

Тълкуванията на Зигмунд Фройд по въпроса за сънищата и най-вече връзката между спането и сънищата, са много интересни. Възприема се, че сънищата са тези, които пречат на спокойния сън на човека. Но Фройд е точно на противоположното мнение. Той смята, че точно сънищата са тези, които задържат човек в покой. Според Зигмунд Фройд нищо не се случва случайно – нито в реалния живот, нито в сънищата. Той е първият човек, който се опитва да разгадае въпроса със съня – защо сънуваме определени неща и има ли връзка между реалност и сън или просто сънищата са плод на нашата психика.

Значението на сънищата според Зигмунд Фройд

Според Зигмунд Фройд всеки един сън е едно несбъднато желание в реалния свят. Точно поради тази причина, в сънищата ни се появяват картини и действия, които ни се е искало да ни се случат, но поради една или друга причина, това е било невъзможно.

Тъй като не всяко желание може да се изрази точно и ясно в сънищата ни, понякога се появяват неясни за нас символи и знаци. Частите на съзнанието според Фройд, могат да се разделят на три части – Его, То и Суперего.

“Его” – това е моралната част от нас и нашето съзнание.

“То” – първичните желания на всеки индивид, онези, които не са подкрепени от норми и от правила.

“Суперего” – цензор на То, прилага морала на Его.

То успява да се появи само тогава, когато “пазителите” на съзнанието (Его и Суперего) отсъстват. През деня Его и Суперего потискат желанията на То и поради тази причина, те могат да бъдат изразени само през нощта, чрез сънищата. Знаците, които съзнанието ни изпраща в нашите сънища са нещо като цензура на То – на нашите желания, тъй като те могат да бъдат твърде притеснителни и неразбрани.

Значението на сънищата според Зигмунд Фройд

Егото – то е част от нас!

Зигмунд Фройд смята, че не можем да си спомним всичко от нашите сънища, като се събудим, тъй като след като се събудим, Суперего поема своята функция и изтрива неприятните картини от съзнанието ни.

Сънищата се появяват вследствие на психични дразнители.

Може да не си спомняме всяка подробност от сънищата ни, но в крайна сметка е важно това, което е останало и си спомняме. Ако в съня има добавен елемент, това също е показател за смисъла на съня.

Според Фройд сънищата са случки или събития от предходния ден, които са направили силно впечатление на сънуващия. Също така може да е и някакъв момент от минал етап от живота му.

Според Зигмунд Фройд сънищата представляват конфликти (психични дразнители) от несъзнаваното, по един приемлив начин. Именно това дава възможност на човек да продължи със спането си, защото, ако конфликтът се разгърне в реалния си мащаб по време на спането, човекът би се събудил, което ще прекъсне почивката на организма.

Тълкуването на сънищата се използва в психоанализата, защото се смята, че сънищата, възникващи по време на психоаналитичния процес и тяхното тълкуване ще осветли работата на психоаналитика с пациента.

Етикети:

За автора

Теодора Тенев

Казвам се Теодора Тенев, на 27 години. Завършила съм специалност ,,Маркетинг" в Русенския университет ,,Ангел Кънчев". Обичам да чета и пиша и това са едни от любимите ми занимания, които ме правят истински щастлива. Освен да пиша статии, до момента съм написала и книга, която се казва ,,Игрите на съдбата". Искам да се развивам в насока, която да може да ми позволи да пиша за неща, които ме вълнуват и искам да се докосна до хората чрез текстовете, които пиша.